· Gece Yarısı · Bekleniyorsunuz  · . · Kitaplarım · İMZA GÜNÜME BEKLENİYORSUNUZ... 
Giriş | Kayıt
                
   ÇIKIŞ YAP

Anasayfa

Ziyaretçi Defteri

Haber Başlıkları

Fotoğraf galerisi

Haftanın Şiiri

Oku Yaz ( Forum)

ŞİİRLER

İstatistikler

Faydalı Linkler

Görüşleriniz

Kontrol paneliniz


 
 
 Kanatlı Karınca - Yazan Ve Okuyan: Serdar Yıldırım
 
 Zavallı Çoban
 Cesur Genç İle İyilik Prensi
 Baba Koç İle Kızıl Kurt
 Sepetçi İle Zengin Adam
 Karagöz İle Hacivat Hikayeleri
 Timsah Kıkı İle Hacer

Mazlum Zengin Web Sitesi Forums

Kose Yazilari

Cafer TEMİZ
Fetvacı (Şiir)


Lamia CANAY
Türkiye Nereye?


Mazlum Zengin
Camsız Pencereler (Hikâye)


Seher DUMAN
Piknik Provası


Serhan BİLGEN
Arguvan candır, Arguvan canandır

Pazartesi992
Salı1231
Çarşamba1326
Perşembe1014
Cuma1303
Cumartesi162
Pazar1108
Toplam:3376309
En Çok:4412

Bu bölümde Dostların yeni çıkan kitapları tanıtılacaktır.* Şiir Harmanı - Mazlum Zengin * Ağıttan Umuda - Mazlum Zengin * Çal Gayri - Aliye Budak * Varsın Burkulan yüreğim olsun - Aliye Budak

ANTOLOJİ ARŞİVİM

Mazlum Zengin Web Sitesi :: Başlık Görüntüleniyor - Mülkiyet Kavramsalı ve Sonuçları - 1
 SSSSSS   AramaArama   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Mülkiyet Kavramsalı ve Sonuçları - 1

 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Mazlum Zengin Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> SERBEST KÜRSÜ
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
asikkosani
Newbie
Newbie


Kayıt: Apr 05, 2008
Mesajlar: 2

MesajTarih: Pzr Tem 06, 2008 6:26 pm    Mesaj konusu: Mülkiyet Kavramsalı ve Sonuçları - 1 Alıntıyla Cevap Ver

Mülkiyet Kavramsalı Ve Sonuçları – 1

Yeryüzünde birilerinin çıkıp belirli bir araziye kazık çakarak “Burası artık benim” demesi, yaşadığı fiziksel mekan üzerinde doğal hak sahibi olduğunu savlaması ve elindeki varlıkların sahibi olduğunu beyan etmesi ile sonsuz bir kavga da başlamış oldu insanlık tarihinde.

Evren üzerindeki kavgaların, savaşların, gerginliklerin gerisinde insan kısmının en temel savunma güdüsü olan mülkiyet, hem ben olmanın önkoşulu hem kendini korumanın da anahtarı gibidir. Bu öyle bir anahtar ki elinde olduğu kişinin artık başkalaşmasının görünmez etkenidir.

Ana hatlarıyla belirtmek gerekirse mülkiyet güdüsünün psikolojik, sosyolojik (Ahlak, din, gelenek-görenek), ekonomik ve siyasi etkilerini şöyle sınıflandırmak mümkündür:

1. Temel ihtiyaçların (Güvenlik, beslenme, barınma, üreme ve kendini gerçekleştirme vb.) karşılanmasının teminat altına alınma baskısı sonucu malik olma güdüsü.
2. Maliki olunanın korunmasını sağlamak için aidiyet duygusu (İşbirliği) geliştirme (Bir veya bir çok kimlik edinme ve o kimliğe taabi olma)
3. Süreç içerisindeki kayıp ve kazanımların sosyal ve ruhsal etkilerini azaltmak için manevi çözümler geliştirme ve taklit olay ve hayaller ihdas ederek iç benliği inançlar vasıtasıyla koruma tepkisi. (Dinsel ritüel ve pratikler oluşturma, yerleşik değerler vasıtasıyla ahlaki sınıflandırma ve sınırlandırmalar yolu ile tanınması ve idaresi görece kolay benzer bireyler yaratarak tehlikeleri kontrol altına alma hali)
4. Kıt ve elde edilmesi kolay olmayan fiziksel varlıkların korunması için gerekli olan güç ve şiddeti masumlaştırma veya meşrulaştırma çabası (Yasa koymak, kutsal aygıtlar (Devlet) yaratmak, ortak simgeler tayin etmek (Vatan, bayrak vb).
5. Maliki ve mülkünün geleceğini teminat almak için var olan rekabet riskini azaltacak ortak ülküler (Siyasi teoriler, siyasi erkin ele geçirilerek muhafazası) oluşturma ve bu ülkü çerçevesinde toplumu örgütlemek, savunma refleksini diri tutmak için dış tehditler yaratma ve koşullandırma.

Beş bölümden oluşacak bu makalenin ilk bölümünden başlayalım.

1 - Temel İhtiyaçlar Nedeniyle Mülkiyet Güdüsü:

Doğadaki diğer canlılar gibi insan da kendini güvende hissetmek ister, bu güven ortamında beslenmek, barınmak, neslinin devamını sürdürmek ve insana özgü olarak yapabilirse içsel tatmin elde etmek ister. Buraya kadar olanı doğal bir etki tepkidir. Ancak hepimiz biliriz ki doğa serttir; baş edilmesi kolay olmayan güçlerle doludur. Her yerde yaşamaya uygun biyolojik-kimyasal özelliklerimiz mevcut değildir. Beslenme zincirinin en tepesinde yer alan insanın, ne beslenme ihtiyacı teminat altındadır ne de neslini sürdürme. Bundan dolayıdır ki olanaklarımızı genişletme çabası içinde türdeşlerimizle rekabete gireriz. Hergün lavların püskürdüğü bir yanardağ için kimse mülk kavgasına girmez, bir kuru otun bile yetişmediği bir arazi parçası için kimse kılını kıpırdatmaz. Fakat yerleşime, tarıma, huzur içinde yaşamaya uygun bir mekan daima rekabet konusudur ve ele geçirilmek, sahip olunmak ister. Doğada bu tur yerler azdır, sınırlıdır, neslin güvenli geleceği için zorunludur çünkü. Unutmamak gerekir ki biz insanlar “Yer”e basmak zorundayız, “Yer”de yaşamak zorundayız. Sürekli havada kalma, havada bazı ihtiyaçlarımızı giderme yeteneğimiz yok şimdilik.

Tam da bu noktada, doğadaki tüm canlıların davranışları aynıdır: Kendine av-yaşam bölgesi tayin etmek, bu bölgeyi inatla ve ısrarla korumak. Görüldüğü üzere bu koruma daima savaşmak suretiyle olmuştur ve “Güç”lü olan kazanmıştır.

Ortada bir “Savaş” varsa, “Güç” kullanılıyorsa hakkaniyetten söz etmek mümkün olmaz. Güçsüz elenecektir, yem olacaktır, av olacaktır.

Bu böyle olmak zorunda mıydı peki?

İlk cevap, yukardan geldi: TANRI

Hepimiz biliriz ki güçlü olanın dıştaki adalete, merhamete, şefkate ihtiyacı yoktur. O, kendini koruyacak mekanizmanın zaten malikidir. İhtiyaç sahibi olan, güçsüz olanıdır. İlahi adalet arayışı böyle doğdu kanımca. Hakikat, Nirvana, Vahdet,i Vücut, böyle doğdu. İnsan Hakları, Demokratik yaşam talebi, sosyal devlet zorlamaları böyle bir ihtiyaca cevap için mücadele konusu oldu.

Tüm bu taleplerin altında yatan sebep, mülkiyet kaygısı değil midir? Neden İnsan Hakları diyoruz? Neden sosyal devlet istiyoruz?

Güven ve huzur içinde yaşamak ve barınmak için bir mekana, beslenmek için üretim kaynaklarına, miras bırakacağımız bir nesile ve manevi tatmin için eser sahibi olmaya ihtiyacımız var.

En bencil, en doğal, en şiddetli ihtiyacımızla hem insanız hem insan olmaktan çıkıyoruz.

Antalya, 06.07.2008
Aşık Kosani
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-posta'yı gönder
mazlum
Newbie
Newbie


Kayıt: Jul 24, 2006
Mesajlar: 108

MesajTarih: Pts Tem 07, 2008 4:29 pm    Mesaj konusu: . Alıntıyla Cevap Ver

"Güven ve huzur içinde yaşamak ve barınmak için bir mekana, beslenmek için üretim kaynaklarına, miras bırakacağımız bir nesile ve manevi tatmin için eser sahibi olmaya ihtiyacımız var. "

Eyvallah Kosani dogru söze ne denilebilirki? Böyle güzel ve aydınlatıcı bilgi ve yazılarınızın devamını diliyorum
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Mazlum Zengin Web Sitesi Forum Ana Sayfası -> SERBEST KÜRSÜ Tüm zamanlar GMT +10 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Web sitemiz PHP-Nuke (© 2006) kodlarına sahiptir. PHP-Nuke GNU/GPL lisansı altında dağıtılan ücretsiz yazılımdır.