Ruhi Su'yu Mezarı başında andık
Tarih: Monday, September 20 2010 @ 21:01:09 EEST
Konu:


Ruhi Su 25. Yıl Anmasından 20 Ekim 2010 Pazartesi Hatırası
Şair Turğay Zavotçu, Şair Hanife Yılman, Ozan Ali Rıza Özkan, Sanatçı Hasan Hüzeyin Demirel, Şair Mazlum Zengin, (arkada) Halk Ozanı Erdal Yoksuli, (arkada) Ozan Cevdet Ergün, Şair İsmail Aydoğmuş,(68liler Birliği Başk) Yazar Sönmez Targan, Halk Ozanı Sinem Bacı, Halk Müzik Sanatçısı Hüseyin Fırtına



 Tam boy resmi görebilmek için tıklayın  ==============  Ruhi Su'yu mezarı başında andık.

Ruhi Su mezarı başında türkülerle anıldı

Dostları ve korosu aramızdan ayrılışının 25. yılında, Zincirlikuyu'daki mezarı başında büyük devrimci sanatçı Ruhi Su'yu andı.

C u mhuriyet Haber Portalı
...
İstanbul- Aynı mezarı paylaşan Sıddıka Su (öl.18 Ekim 2006) ve Ruhi Su (öl.20 Eylül 1985) için saygı duruşuyla başlayan anma töreninde 68’liler Vakfı Başkanı Sönmez Targan, Ulusal Sanatçılar Birliği, Grup Yorum ve Dostlar Korosu şefi Berktay Akyıldız söz alarak, öncü sosyalist sanatçı Ruhi Su’nun anısını yaşatmanın önemine dikkat çekti.

Targan konuşmasında; “Söylediği türkülerdeki siyasi vurgular yüzünden aleyhinde kampanyalar başlatılan ve işini kaybeden sanatçı, türküleri derleyip, yeniden yorumlama işine kendi başına devam etti. Ruhi Su’nun sanatsal yönü kadar politik bir kişiliğinin de olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Nitekim 1951 TKP operasyonlarında gözaltına alınır. 1952-1957 yılları arasında 5 yıl cezaevinde yatar. Eşi Sıdıka Su ile bu cezaevi günlerinde tanışıp, evlendiler. Acılarla, çilelerle dolu bir yaşam ve cezaevlerinde törpülenmiş bir ömürü, şimdi burada olan oğulları Ilgın Su ile birlikte paylaştılar.” diyerek, Ruhi Su’nun Anadolu insan sevgisini ve felsefesini türkülerle günümüze taşıdığının altını çizdi.

Ulusal Sanatçılar Birliği; “Bugün bizler onun ardılları olarak huzurunda söz veriyoruz. Türkülerimiz Susturulamayacak, Devrimci, Demokratik sanatımız yaşacaktır.” sözleriyle noktaladıkları bildiriyi okudu.

Grup Yorum üyeleri, herşeyin metalaştığı bu dünyada Ruhi Su’nun bilimsel sosyalist sanatçı çizgisini yaşatmanın öneminin altını çizdiler. 25 yıl konserine çıkmadan kabri ziyaret ederek çizgisinde yürüdükleri Ruhi Su’dan güç aldıklarını eklediler. Ve “Bize ölüm yok” türküsüyle ustayı ve dostları selamladılar. Ruhi Su Dostlar Korosu’nun son şefi Berktay Akyıldız koroyu ve ustanın çizgisini yaşatmakta kararlı olduklarını belirterek anma etkinliklerini hatırlattı.

Anma töreni, 1975’te Ruhi Su’nun Sümeyra Çakır’la birlikte Dostlar Tiyatrosu bünyesinde kurdukları Dostlar Korosu’nun, şefler Refik Köksal, Hüseyin Tutkun, Berktay Akyıldız , aralarında Cem Karaca’nın eşi İkim Karaca, Behçet Soğuksu, Canan Yılmaz, Çiler Belen, Ercüment Gürçay’ın da bulunduğu koristler ve sazıyla Karabey Aydoğan’ın söylediği Ruhi Su ürküleriyle son buldu.

Anma etkinliği bu akşam Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde saat 20.00’de düzenlenecek "Ruhi Su 25. Yıl Anma Gecesi"siyle devam edecek. Geceye 1975’ten bu yana koroda görev alan solistler ve şefler katılacak. Şeflerden Hüseyin Tutkun koro için düzenlediği Ruhi Su’nun son çalışması olan “Develoğlu” derlemesini yönetecek. Etkinliğe her zaman olduğu gibi Grup Yorum ve diğer konuk sanatçılar da katılacak. Barkovizyon gösterimiyle başlayacak gecede Ruhi Su fotoğrafları sergisi de açılacak.

26 Eylül Pazar günü Galatasaray Atilla İlhan Kültür Merkezi’nde saat 17.00’de bir anma etkinliği daha düzenlenecek. Anma etkinlikleri bütün Ruhi Su dostlarına açık olacak.



Gönderen Mazlum Zengin Web Sitesi
http:/www.mazlumzengin.com

Bu Hikayenin URL'i:
http:/www.mazlumzengin.com/modules.php?name=News&op=NEArticle&sid=552